Runkeeper

Runkeeper är en applikation till Iphone- och Android-telefoner, och är ett hjälpmedel till din träning. För den som utövar någon form av motionssport, som gång, löpning, cykling eller längdskidåkning, är det en naturlig del av träningen att ta tid på sig själv och på olika sätt mäta sitt resultat. Runkeeper kan göra det, och dessutom mycket mer.

Till att börja med har appen en GPS, vilket gör att du efter ett träningspass kan se exakt var du motionerade på en karta, utritat som en bana. Du får också tillgång till information om markhöjd i appen, vilket gör att du även kan räkna in faktorer som terräng när du jämför dina träningspass. Appen fungerar dessutom som ett tidtagarur, och detta i kombination med dess GPS-funktion gör att du kan se var under din runda som du rörde dig snabbast respektive långsammast. Du kan också välja vilken motionsform du utövar, vilket gör att appen anpassar informationen efter vissa förinställda parametrar, som gör att informationen blir mer exakt. Några exempel på de motionsformer som finns förinställda i appen är skridskoåkning, rullstol, snowboard, rodd och simning, och självklart även löpning och gång.

Det första du får göra inför ett träningspass är att ställa in vilken typ av aktivitet du kommer att utöva och vilken spellista du vill lyssna på under passet. Om du har gjort ett träningspass tidigare kommer inställningarna automatiskt att vara desamma som under det förra passet, vilket gör det enkelt att skapa ett nytt pass. Under förinställningarna kan du också bestämma om du vill hålla en viss takt. Om du sedan rör dig för snabbt eller för långsamt i relation till den hastighet du bestämt, kommer en röst att påminna dig om detta.

Efter träningspasset kan du se detaljerad information om passet i sin helhet och om specifika delsträckor. All historik sparas i appen, vilket gör att du lätt kan se din utveckling. Du kan också dela med dig av dina träningsresultat på olika sociala medier.

Även om Runkeeper i nuläget är en av de ledande motionsapparna, finns det utmanare. En av dem är appen Bit of exercise, som utvecklats av svenskar. En funktion som den appen har, som Runkeeper saknar, är att du kan skapa mallar med dina favoritmotionsrundor. När appen känner av att du har börjat röra dig på den rundan startar den automatiskt, vilket sparar mycket tid som annars går åt till att justera olika inställningar.

Det finns en uppsjö av motionsappar, och de blir allt bättre och får fler funktioner. Det är upp till var och en att hitta den som passar dem bäst, men Runkeeper är en favorit hos många.

Runkeeper 1

originmag