Träning och näringsintag

I en egentlig mening handlar det att komma i form i mångt och mycket om en välbehövlig livsstilsförändring.

Detta oavsett behovet har uppstått på grund av en graviditet och att man vill göra sig av med de graviditetskilon men erhållit under graviditeten eller att man under en period i livet kommit att bli en soffpotatis.

Vidare handlar det att komma i form inte enbart om att börja med fysiska aktiviteter. Många gånger innebär det att även börja äta på ett mer hälsosamt sätt. Inspiration kan man få från olika tidskrifter, hemsidor och bloggar.

 

Kost- och träningsplan
Undvik ett av de vanligaste misstagen som görs är nämligen att inte bry sig om att göra både kost- och träningsplaner samt strunta i att sätta mål för den tänkta livsstilsförändringen. Mål är ett slags magneter som stöttar oss i vår strävan att uppnå, av oss själva vissa, fördefinierade resultat. Fallgropar förekommer under resans gång. En av dem är att sätta alldeles för höga mål. Med det avses mål som kan se ouppnåeliga ut från startpunkten. Det är en av anledningarna till att även delmål sätts i samband med att man skapar planerna. Delmålen kan sägas vara småportioner av slutmålet. I själva verket kan vi då tala om målbilden.Träning och näringsintag 2

 

Speciella kosttillskott
I regel räcker det alldeles utmärkt med hälsosam mat då man inleder en förändring av sin kosthållning vid en livsstilsförändring som är ämnad att leda till att man kommer i form.

Då nutidens råvaror inte innehåller lika mycket näring som förr i tiden kan det rekommenderas att man för det första äter ekologisk och då helst biodynamiskt odlad kost.

För att höja ens järnvärden kan exempelvis nässelpulver tillsättas kosten. Till den näring kroppen behöver räknas även mineraler som fosfor, jod, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, natrium, selen och zink. Kroppen behöver även få i sig essentiella fettsyror helst omega 3. Omega 6-tillskott bör undvikas då vi i regel redan får i oss det då vi äter mjölprodukter som bröd och pasta. Transfetter och raffinerat socker bör undvikas. Tänk på att läsa innehållsförteckningar. En guldgruva då det medför att man blir medveten om hur mycket socker och de rent skadliga transfetterna matproducenterna smyger in i halv- och helfabrikat.

 

Tips

  • Ta för vana att laga mat från grunden med råvaror av högsta kvalitet.
  • Starta mjukt med bestående förändringar i kosten.
  • Gå inte in alldeles för hårt i början, då riskerar motivationen att krascha.

 

Inspiration och matlagningstips får man på sajten matklubben.se.

 

Besluta dig idag – kom i form och må bra.

Taggar × × × × × × ×
originmag