Träna intervaller med Tabata Timer

Vet du vad vad Tabataträning är? Tabata är helt enkelt att träna högintensivt i korta intervaller, med några sekunders vila mellan varje intervall. Det ger en träning som är effektiv för både flåset och styrkan och dessutom går fort att utföra. Du kan själv välja vilka övningar du vill lägga upp enligt Tabataintervaller. På så sätt är det enkelt att fokusera på dina svagare områden. Man brukar lägga upp intervallerna med 20 sekunders högintensiv träning och 10 sekunders vila. Det går utmärkt att använda Tabata såväl under styrketräningspasset som under löpträningen.

Exempel på pass

Om du vill träna styrka hemma så kan du välja ut några styrkeövningar och sedan köra dem ett varv, även kallat ett set. Efter första setet vilar du lite längre, kanske en minut, och sedan kör du om det så många gånger du vill. Om du använder Tabata under löpningen kan du sprinta i 20 sekunder för att sedan jogga riktigt lugnt i 10 sekunder. Upprepa sedan detta så många gånger som du orkar. Intervallträning är även populärt på gym inför säsongens tuffa skidpass. Här kan du använda dig av träningsmaskinerna på gymmet och köra dina Tabata-intervaller i dem. Denna typ av träning kan låta enkelt, men de flesta som provat vittnar om att det är riktigt jobbigt.

Populära övningar att köra enligt tabata

Det finns några övningar som är populära att köra enligt Tabata, burpees är en av dem. I denna övning börjar du i plankan, hoppar upp så att du står på huk och tar sedan ett skutt rakt upp i luften med armarna uppsträckta. Knäböj är också en bra övning som passar Tabata, detsamma gäller jägarvila och plankan. Detta är dock bara idéer, du kan utforma ditt Tabatapass exakt så som du önskar. För att underlätta tidtagningen kan du ladda ned en app med en Tabata-timer. Dessa finns både för Android och iPhone och ger ifrån sig ett pip när det är dags att jobba respektive vila.

originmag