Spinning

Spinning är en relativt ny träningsform i Sverige, men den har snabbt blivit populär. Idag har de allra flesta gymkedjorna i Sverige en särskild spinningsal med en uppsättning särskilda spinningcyklar, och erbjuder spinningpass flera gånger i veckan. Det finns en anledning till att spinning har blivit så populärt. Det är en hård och krävande träningsform som ger resultat snabbt – om du vill det. Det positiva med spinning är nämligen att du själv bestämmer nivån. Det är du som kontrollerar reglagen på cykeln och bestämmer hur mycket motstånd du vill ha, och hur snabbt du vill trampa. Vill du kan du följa med instruktören under hela passet, men annars kan du skapa ditt eget pass på din egen nivå.640px-Foundation-20F9-0353

Instruktören målar upp ett scenario för deltagarna på spinningpasset. Även om det är en träningsform som utövas inomhus, försöker man i hög grad simulera känslan av att cykla utomhus. Exempel på element som kan dyka upp under passet är ”uppförsbackar” med olika lutning, ”lerpölar” och ”raksträckor”. Genom att vrida upp eller ned motståndet på tramporna simulerar man känslan av att det blir tungt att cykla uppåt, till exempel. För att skapa varierande träning kan instruktören också använda sig av intervaller, då man antingen kan trampa snabbare eller ställa sig upp på cykeln. Passen utövas alltid till musik, och takträkning spelar en viktig roll vid intervallerna. Musiken, tillsammans med den ofta dämpade belysningen i träningssalen, gör att spinning är en träningsform då man verkligen kan koppla bort världen utanför och koncentrera sig på träningen, något som blir allt viktigare i dagens stressade värld.

Trots att spinning är så effektiv konditionsträning är det mycket skonsamt för kroppen. Kroppen utsätts inte för några plötsliga stötar eller slag, utan tillåts använda sitt eget rörelsemönster, vilket gör att risken för skador är minimal. Varje pass inleds alltid med en uppvärmning, och avslutas med stretching, också det för att minimera skaderisken.

Om du vill veta mer om spinning eller andra träningsformer kan ett kanalpaket från Canal Digital vara rätt för dig. Då får du nämligen tillgång till en rad olika kanaler, som bland annat sänder hälsoprogram. Läs mer om de olika paketen och kanalutbudet på Canaldigital.se.

originmag