Börja med yoga

Yoga har funnits så länge i Indien att det finns många teorier kring hur det började, men ingen vet riktigt säkert. Inom traditionell indisk yoga är meditation mycket viktigt och det innebär att utövarna sitter still många timmar om dagen. Yoga kan ha uppstått som ett sätt att hantera detta. Sedan har övningarna utvecklats i takt med att man sett vilka stora fördelar yoga kan ha. Yoga och meditation kan sägas handla om att vända uppmärksamheten inåt och bort från den materiella världens krav och lockelser. Även om man inte har detta andliga perspektiv på yoga så är övningarna en effektiv och allsidig träningsform.

content4.2.se

Yoga har bevisad positiv effekt

Det är inte utan orsak som yoga blivit en av de allra populäraste träningsformerna. Yoga är tillgängligt på de flesta orter i Sverige och kan utövas på allt från absolut nybörjarnivå till avancerade klasser för dem som haft yoga som en viktig del av livet i tiotals år. Vilken typ av effekt du för av yoga beror på vad du gör för övningar. Yoga är extremt mångsidigt och beroende på vad du vill uppnå så kan du hitta en yogastil och yogaövningar som passar dig perfekt. Generellt kan man säga att yoga förbättrar såväl smidighet som styrka och balans. Vissa specifika övningar har även, enligt traditionell yoga, specifika effekter på kroppens organ. Om du lever ett hektiskt storstadsliv framför datorskärmen och om du ställt dig frågan: kan jag bli en apputvecklare eller programmerare, ska du kanske komplettera med att ta reda på var du har din närmsta yogastudio. Allt för balansens skull.

Olika stilar inom yogan

I Indien har ordet yoga en lite annan betydelse än det fått i väst idag. Det är faktiskt bara en specifik typ av yoga som handlar om fysiska övningar i Indien, nämligen hathayoga. Sen finns det en massa andra intressanta yogaformer som karmayoga, jnanayoga och rajayoga som sällan ingår när vi utövar yoga i väst. Istället har hathayogan förgrenat sig i en massa olika stilar för att tillgodose kropp- och hälsoorienterade västerlänningar. Ashtangayoga är snabba rörelseserier som utöver de vanliga fördelarna med yoga även ger viss konditionsträning. Bikramyoga är yoga i rum där temperaturen höjts för att gynna musklernas avslappning och flexibilitet. Iyengaryoga är klassisk yoga förstärkt med träningsredskap. Det är bara några av de allra vanligaste yogaformerna idag. Du har goda förutsättningar att kunna börja med en typ av yoga som passar just dig och de mål som du har med din träning. I alla fall om du bor i en större ort.

originmag