Att komma i form som mamma

Efter en graviditet har mycket hänt med kroppen, och den liknar sannolikt inte den kropp du hade innan du blev gravid. Om du har haft en normal graviditet har du lagt på dig några kilon, och många nyblivna mammor vill gärna bli av med dem igen och komma tillbaka till sin gamla form – eller till och med en bättre form! Även om det är viktigt med träning, och träningen kan ge dig som mamma energi till att vara glad och stark, ska du dock inte stressa igång med träningen. Låt återhämtningen ta den tid den tar, och känn att du har landat i allt det nya med en bebis som ska matas, nattas och ha rena blöjor – särskilt om du är förstagångsmamma. Sedan kan du ta tag i träningen med ork och vilja!att komma i form som mamma

Ett smart sätt att träna är att träna med bebisen, antingen hemma genom styrkeövningar eller i kombination med en barnvagnspromenad. Det gör att du kan få tid till sömn och återhämtning medan bebisen sover, vilket är mycket viktigt både för din träning och för din kropp i allmänhet efter en förlossning. Det är bättre att träna många, korta träningspass än några få där du tar ut dig totalt. Det är både lättare att pussla ihop tidsmässigt med vardagen, och sägs dessutom vara bättre för mjölkproduktionen att träna flera, korta pass.

Även om du föredrar att löpträna, och gjorde det innan graviditeten, är det inte en bra träningsform att börja med. Det beror på att bäckenet har mjukats upp av kroppens hormoner inför förlossningen, och att då börja springa eller utföra hoppande rörelser belastar bäckenet mer än det klarar av, vilket kan leda till segdragna skador. Börja istället med olika övningar för att stärka muskulaturen. Flerbarnsmamman Olga Rönnberg har tagit fram ett träningsprogram som hon själv har använt för att komma i form efter sina graviditeter. Hon rekommenderar övningar som höftlyft, statiska utfall, armhävningar och stående rodd (med hantlar). Om du vill veta mer om Olgas program kan du läsa det i hennes bok, Träning för nyblivna mammor, som du kan köpa på Plusbok.se. Så länge du är motiverad kommer din träning att ge resultat!

originmag